Για vα μην ξεχνάμε.. «Ζεί Ο Πόντον!»

SHARE:

Σε μία εποχή που οι άνθρωποι ξεχνάνε πολύ γρήγορα, σε μια χώρα όπου η παιδεία τείνει να εκλείψει και να γίνει είδος προς εξαφάνιση η ιστορία είναι το μόνο κομμάτι που πρέπει να διασωθεί χωρίς επιπλέον παραχαράξεις και ιδεολογικές παρεμβάσεις.
Διότι εάν οι άνθρωποι ξεχνούν τον πόνο των άλλων ανθρώπων, αν ο πόνος αυτός ξεχαστεί και περάσει με αδιαφορία, σκοτώνουν μέσα στην ψυχή τους ένα μέρος της «ανθρωπότητας» τους και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες.

Οι Ποντιαίοι έχουμε υποφέρει πάρα πολύ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, σχεδόν 3.000 χρόνια, αλλά η γενοκτονία ήταν η πιο τρομερή από τις κακοτυχίες.

Όχι μόνο επειδή χάνονταν το ελληνικό στοιχείο της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο για τη σφαγή και την εκδίωξη οικογενειών αλλά και γιατί χάθηκε μια πατρίδα η οποία δημιουργούσε πολιτισμό και παρήγαγε περισσότερη Ελλάδα από ότι η ίδια η Ελλάδα μας.

Η γενοκτονία των Ποντίων του 1916-1922 είναι η πιο τραγική σελίδα της ποντιακής ελληνικής ιστορίας και είναι προφανές πως η ανάμνηση της είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους συγγενείς και τους απογόνους των χαμένων αλλά και γιατί τέτοια φοβερά γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας πρέπει να είναι γνωστά σε όλους.

Πως ακριβώς συνέβη;

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η οθωμανική κυβέρνηση φοβόταν σοβαρά την απώλεια της εξουσίας της για τον Πόντο, όπως συνέβη ήδη με την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Αυτό επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ποντιακού πληθυσμού στην Τουρκία αποτελούνταν από πολύ μορφωμένους διανοούμενους και επιτυχημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι κατείχαν εξέχουσα θέση στην κοινωνία και ασκούσαν σημαντική επιρροή στην οθωμανική οικονομία. Ως εκ τούτου, η τουρκική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό «δραστικά μέτρα» εξολόθρευσης του ελληνικού στοιχείου και τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το 1908, όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα των «Νέων Τούρκων» και προώθησε το σύνθημα της «Τουρκίας για τους Τούρκους «. Τον Σεπτέμβριο του 1911, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο Νέων Τούρκων στη Θεσσαλονίκη συζήτησαν ανοιχτά το θέμα της εξόντωσης των εθνοτικών μειονοτήτων (κυρίως των χριστιανών) στην Τουρκία, οι σημαντικότερες από τις οποίες ήταν Έλληνες και Αρμένιοι.

Το μαρτύριο του ποντιακού λαού ξεκίνησε το 1914, όταν η Τουρκία μπήκε στον Παγκόσμιο Πόλεμο ως σύμμαχος της Γερμανίας. Κάτω από το πρόσχημα ότι ήταν «πολιτικά αναξιόπιστοι», ένας μεγάλος αριθμός Ποντίων από 18 έως 50 ετών συγκαταλεγόταν στα λεγόμενα «στρατόπεδα εργασίας» («amele taburu»). Αυτά τα «τάγματα» ήταν στην πραγματικότητα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργαστούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σχεδόν χωρίς φαγητό, νερό ή ιατρική περίθαλψη.

Για το παραμικρό σφάλμα, οποιοσδήποτε εργαζόμενος θανατώνονταν από τους φρουρούς. Το «amele taburu» έγινε ένας κοινός τάφος για χιλιάδες Ποντίων, καθώς και για άνδρες άλλων χριστιανικών μειονοτήτων.

Αλλά, αντίθετα από τις προσδοκίες των Τούρκων, οι καταστολές δεν έπληξαν το πνεύμα των Ποντίων – αντίθετα, ώθησαν τους Ποντιακούς πατριώτες σε δραστικές ενέργειες. Πολλοί άντρες του Πόντου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και σχημάτισαν αντάρτικα στρατεύματα στα βουνά, ενώ μεταξύ των Ποντιακών διανοουμένων του Καυκάσου (η οποία τότε ανήκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία), η απόφαση για την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας είχε μόλις ωριμάσει. Οι κύριοι εμπνευστές αυτής της ιδέας ήταν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης από τη Μασσαλία, ο Βασίλειος Ιωαννίδης και ο Θεοφυλάκτος Θεοφυλάκτου από το Μπατούμι, ο Ιωάννης Πασαλίδης από τον Σουχούμι, ο Λεωνίδας Ιασωνίδης και ο Φίλων Κτενίδης από το Εκατερινόδαρ (σύγχρονο Κρασνοντάρ), καθώς και ο επίσκοπος Χρυσάνθος Φιλιππίδης της Τραπεζούντας και ο επίσκοπος Γερμανός Καραβαγγέλης Αμάσεια.Εκτός από τα αντάρτικα στρατεύματα, οι Πόντιοι ήλπιζαν επίσης να λάβουν βοήθεια από τη Ρωσική Αυτοκρατορία, η οποία είχε εμπλακεί σε επιχειρήσεις ενάντια στην Τουρκία ως γερμανικό σύμμαχο.

Το 1916, ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην Τραπεζούντα. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Τούρκος κυβερνήτης Μεχμέτ Ντιμάλ Αζμί είχε μεταφέρει επίσημα στον Επίσκοπο Χρύσανθο τα εξής λόγια: «Μόλις πήραμε την Τραπεζούντα από τους Έλληνες και τώρα τη δώσουμε πίσω». Όταν τα ρωσικά στρατεύματα πλησίασαν την πόλη, τα υποδέχτηκαν ο ίδιος ο επίσκοπος και άλλοι κάτοικοι της Τραπεζούντας με τιμές και πανηγύρια. Όλοι πίστευαν ότι τα αιώνια ποντιακά όνειρα για ελευθερία τελικά γίνονται πραγματικότητα.

Αλλά η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο αυστριακό-γερμανικό μέτωπο εμπόδισε τους Ρώσους να προχωρήσουν στην ενδοχώρα, ενώ οι Έλληνες αντάρτες δεν είχαν ακόμα αρκετές δυνάμεις και όπλα για ανεξάρτητο αγώνα. Ως εκ τούτου και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν στην περιοχή της Τραπεζούντας, η Τουρκική Κυβέρνηση σφάγιαζε σκληρά τους κατοίκους των ποντιακών εδαφών, που εξακολουθούν να παραμένουν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Οι Πόντιοι ήταν τώρα επίσημα ανακηρυγμένοι «προδότες» και «ρώσοι συνεργοί». Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όλος ο αντρικός πλυθησμός του Πόντου θα πρέπει να θανατωθεί και τα γυναικόπαιδα θα πρέπει να απελαθούν στην ενδοχώρα. Το σχέδιο αυτό είχε απήχηση και τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως.

Μερικές από τις μαρτυρίες εκείνης της εποχής είναι πραγματικά σοκαριστηκές:

«… ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της Σινώπης και η παράκτια περιοχή του νομού Καστανόμου έχουν εξοριστεί. Η εξορία και η εξολόθρευση στα τουρκικά είναι τα ίδια, γιατί όποιος δεν δολοφονηθεί, θα πεθάνει από πείνα ή ασθένεια ».

Ο κ. Kuchhoff, Γερμανός πρόξενος στην Αμισό σε αποστολή στο Βερολίνο, 16 Ιουλίου 1916.

«Στις 26 Νοεμβρίου, ο Rafet Bey μου είπε:« Πρέπει να τελειώσουμε τους Έλληνες όπως κάναμε με τους Αρμένιους »… Στις 28 Νοεμβρίου, ο Rafet Bey μου είπε:« Σήμερα έστειλα ομάδες στο εσωτερικό για να σκοτώσω κάθε Έλληνα «Φοβούμαι για την εξάλειψη ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού και για μια επανάληψη αυτού που συνέβη πέρυσι» (αναφερόμενος στην Αρμενική Γενοκτονία)

Ο κ. Kwiatkowski, Αυστριακός-Ουγγρικός πρόξενος στην Αμισό στο Baron von Burian, Υπουργός Εξωτερικών της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, 30 Νοεμβρίου 1916

«Οι συνήγοροι Bergfeld στη Σαμψούντα και ο Schede στο Kerasun αναφέρουν τον εκτοπισμό του τοπικού πληθυσμού και τις δολοφονίες. Οι φυλακισμένοι δεν φυλάσσονται. Τα χωριά μειώνονται σε τέφρα. Οι ελληνικές οικογένειες προσφύγων που αποτελούνται κυρίως από γυναίκες και παιδιά περπατούν από τις ακτές έως τη Σεμπαστεία. Η ανάγκη είναι μεγάλη. «

Γερμανός Πρέσβης κ. Kuhlman στο Γερμανικό Καγκελάριο Hollweg, 13 Δεκεμβρίου 1916.

Οι Έλληνες του Πόντου – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να τους επιτραπεί να πάρουν σχεδόν τίποτα από την περιουσία τους και υπό ένοπλο συνοδεία, βγήκαν μακριά από την ενδοχώρα. Τα εγκαταλελειμμένα χωριά λεηλατήθηκαν και κάηκαν – συχνά μπροστά στα μάτια των εκδιωχθέντων. Κατά τη διάρκεια των απελάσεων, οι Πόντιοι αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη σκληρότητα: δεν έλαβαν σχεδόν κανένα φαγητό, αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν για ώρες και μέρες χωρίς να ξεκουραστούν στην έρημο, κάτω από τη βροχή και το χιόνι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταλήξουν, ανήμποροι να αντέξουν τις κακουχίες, την εξάντληση και τις ασθένειες. Οι άνδρες του Τούρκικου στρατού βίαζαν γυναίκες και νεαρά κορίτσια, πυροβολούσαν τους ανθρώπους για έναν ελάχιστο λόγο, ή και χωρίς. Οι περισσότεροι από τους απελαθέντες πέθαναν στο δρόμο. Αλλά ακόμη και εκείνοι που επέζησαν της πορείας απελάσεως, βρέθηκαν σε μια όχι καλύτερη κατάσταση, καθώς οι τόποι προορισμού αποδείχθηκαν πραγματικοί καταυλισμοί «λευκού θανάτου». Σε ένα από αυτά τα μέρη, το χωριό Πίρκ, οι απελαθέντες κάτοικοι της πόλης της Τρίπολης κατάφεραν και επέζησαν. Σύμφωνα με τις αναφορές των επιζώντων, από τους 13.000 Πόντιους που είχαν σταλεί στην Πύρκα, μόνο 800 επέζησαν.Το 1917, η επανάσταση του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία και η εξουσία κατασχέθηκε από τους Μπολσεβίκους. Αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ, τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Τραπεζούντα, εγκαταλείποντας τον λαό της στο έλεος της τύχης. Ο τουρκικός στρατός και τα «chet» (εγκληματικές συμμορίες, που ανεπιτυχώς ενθαρρύνθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση) χύθηκαν στην πόλη και τα γύρω χωριά, ληστεύοντας και σκοτώνοντας. Για να ξεφύγουν από το θάνατο, πολλές οικογένειες των Ποντίων του ανατολικού Πόντου κατέφυγαν στον Καύκασο.

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, μόλις είχε ξεκινήσει και δεν μπορούσε να σταματήσει. Στο ρωσικό έδαφος, στην πόλη Ροστόφ, οι τοπικοί Πόντιοι ακτιβιστές συγκρότησαν την Κεντρική Ποντιακή Επιτροπή. Οι άνθρωποι δωρίζουν χρήματα και όπλα για τον αγώνα, ενώ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης στέλνει διακηρύξεις από τη Μασσαλία στους κατοίκους του Πόντου και τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

Εν τω μεταξύ, το κίνημα αντάρτικης αντίστασης στα βουνά του Πόντου συγκεντρώνει δυνάμεις. Οι περιοχές της Πάφρας, της Σάντας και του Ορντού έγιναν τα βασικά κέντρα του αγώνα και εκεί που παίρνονταν οι αποφάσεις. Σύντομα τα αντάρτικα στρατεύματα εμφανίστηκαν και στην Τραπεζούντα και στον Καρς. Οι Πόντιοι παλίκες (πολεμιστές) της Αντίστασης πολέμησαν γενναία και οι πράξεις τους έγιναν θρύλοι. Η επιτυχία του κινήματος ευνοήθηκε επίσης από το γεγονός ότι τα στρατεύματα διοικούνταν από ηγέτες μεγάλης εμπειρίας και ταλέντου όπως ο Βασίλης Αντόπουλος, ο Αντώνης Χουουσίδης, ο Στυλιανός Κοσμίδης, ο Ευκλείδης Κουρτίδης, ο Παντελήμωνας Αναστασιάδης, , και πολλοί άλλοι. Στο παρελθόν, μερικοί από αυτούς είχαν υπηρετήσει ως αξιωματικοί στο ρωσικό καυκάσιο στρατό και είχαν λάβει μέρος σε πολλές μάχες. Για παράδειγμα, ο Βασίλης- Άγκα είχε λάβει ένα χρυσό σπαθί από τον Τσάρο Νικόλαο Β για το θάρρος του. Ως ηγέτης των στρατιωτικών δυνάμεων του Πόντου, ο Vassil-aga (όπως ήταν το προσωνύμίο του) έγινε τόσο διάσημος για την ανδρεία και το στρατιωτικό του ταλέντο, που συχνά το όνομά του μόνο αρκούσε για να θέσει ένα τουρκικό απόσπασμα σε φυγή.Το 1919, μόλις ένα χρόνο μετά το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922. Η ελληνική πρόοδος και ανάπτυξη στη Μικρά Ασία δημιούργησε το επόμενο στάδιο εξολόθρευσης των Ποντίων – de facto όλοι τους απαγορεύτηκαν. Όλη η μανία των Τούρκων έπεσε σε εκείνους που δεν μπορούσαν να αντισταθούν: ο άμαχος πληθυσμός των ποντιακών πόλεων και χωριών. Οι πρωτοφανείς φρικαλεότητες – ληστείες, δολοφονίες, βιασμοί – άρχισαν σε όλο τον Πόντο.

Ολόκληρες οικογένειες κλείστηκαν σε εκκλησίες και σχολεία και καήκαν ζωντανές. Στην πόλη της Πάφου 6.000 (έξι χιλιάδες) άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, θανατώθηκαν με αυτόν τον απίστευτα βίαιο τρόπο. Από τους κατοίκους της Πάφου που διέφυγαν από τον θάνατο στη φωτιά, περίπου το 90% (22.000) σκοτώθηκαν αργότερα. Όλες οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια βιάστηκαν από Τούρκους στρατιώτες πριν σκοτωθούν, ενώ τα μωρά τα σκότωναν λιώνοντας τα κεφάλια τους στους τοίχους των σπιτιών τους. Στην πόλη της Αμασείας και στα γειτονικά χωριά, σφαγιάστηκαν 134.000 Πόντιοι από 180.000 πλυθησμού συνολικά. Στην πόλη Mertzifunda, όλοι οι κάτοικοι σκοτώθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Στην Τρίπολη, την Κερασούντα, το Όρδου και σε πολλά άλλα μέρη σχεδόν ολόκληρος ο αρσενικός πληθυσμός αφανίστηκε … Και αυτά τα γεγονότα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του τι συνέβαινε σε όλο τον Πόντο εκείνη την εποχή.

Οι μαζικές απελάσεις συνέχισαν τώρα σε μεγαλύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερη σκληρότητα. Εδώ είναι, για παράδειγμα, η μαρτυρία της Μαρίας Κατσίδου-Συμεωνίδου, μιας από τις λίγες γυναίκες που έζησαν:

«Γεννήθηκα στο χωριό Μουρασού, στην περιοχή Σεβαστείας / Σίβα, στις 15 Αυγούστου 1914. Θυμάμαι καλά τις απελάσεις. Το 1918, ήμουν περίπου τεσσάρων ετών, όταν μια μέρα είδα τον πατέρα μου στην πλατεία του χωριού. Έτρεξα σε αυτόν και τον ρώτησα για την πίτα που μας έφερνε καθημερινά από το οικογενειακό μύλο.

Απάντησε: «Ω το παιδί μου. Οι Τούρκοι θα με σκοτώσουν και δεν θα με δεις ξανά». Μου είπε να πεις στη μητέρα μου να ετοιμάσει τα ρούχα του και κάποια φαγητά γι ‘αυτόν. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε. Τον σκότωσαν μαζί με άλλους δέκα άνδρες.

Το 1920, γύρω από το Πάσχα, ο τουρκικός στρατός ήρθε και μας είπε να πάρουμε μαζί μας ό, τι μπορούσαμε. Φορτώσαμε τα ζώα, αλλά οι Τούρκοι έκλεψαν τα πράγματά μας και οι περισσότεροι από μας είχαν μείνει χωρίς φαγητό. Κατά την πορεία απελάσεως, οι Τούρκοι φύλακες θα βίαζαν τις γυναίκες πολλές από αυτές έγκυες. Στην περιοχή Τελούκτα, περίπου το ήμισυ της ομάδας μας χάθηκε σε μια καταιγίδα χιονιού. Από εκεί, μας πήγαν σε έναν τόπο χωρίς νερό. Πολλοί πέθαναν από τη δίψα. Λίγο αργότερα, καθώς περνούσαμε από ένα ποτάμι, όλοι μας πέσαμε στο νερό. Οι άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω από τον άλλον στη βιασύνη. Πολλοί πνίγηκαν. Έφτασα στο Phiratrima, που ήταν μια κουρδική περιοχή και μας άφησαν σε ένα χωριό κοντά σε μια γέφυρα. Ήταν εδώ που η έγκυος κοπέλα γέννησε, δίδυμα. Οι Τούρκοι έκοψαν τα νεογέννητα στα δύο και τα έριξαν στο ποτάμι. Στην όχθη του ποταμού, σκότωσαν πολλά περισσότερα παιδιά από την ομάδα … «

Οι Πόντιοι του Καυκάσου, που είχαν πρόσβαση στα μέσα επικοινωνίας, καλούσαν τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών για βοήθεια. Η Μεγάλη Βρετανία κατείχε μια «ουδέτερη» θέση (de facto anti-Greek), ενώ οι υπόλοιπες «μεγάλες δυνάμεις» ανοιχτά αντιτάχθηκαν στα συμφέροντα του ποντιακού λαού. Η μόνη ελπίδα του άμαχου πληθυσμού του Πόντου ήταν τώρα η αντίσταση του ανταρτών. Οι αντάρτες εξακολουθούσαν να πολεμούν ηρωικά, αλλά δεν είχαν υποστήριξη ούτε τη δυνατότητα να προμηθευτούν όπλα (ενώ ο τουρκικός στρατός του Κεμάλ έλαβε συνεχώς χρήματα και όπλα από τους Μπολσεβίκους),με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Ήταν πρακτικά αδύνατο να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία του Πόντου την ίδια στιγμή που οι κάτοικοί του αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της ολικής εξόντωσης. Ο κύριος στόχος των ανταρτών ήταν τώρα να σώσουν τον λαό τους από το θάνατο: πολέμησαν εναντίον του τουρκικού στρατού για τη ζωή των Πόντιων Χριστιανών. Πάνω από 135,00 Πόντιοι που βρήκαν καταφύγιο στον Καύκασο και πάνω από 400.000 εκτοπισμένοι στην Ελλάδα οφείλουν τη ζωή τους σε αυτή την ηρωική αντίσταση των ανταρτών.

Στις 24 Ιουλίου 1923, ένα χρόνο μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο, υπεγράφη μια ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία περιελάμβανε τη σύμβαση για την ανταλλαγή πληθυσμών. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, ο υπόλοιπος ελληνικός πληθυσμός του Πόντου απελάθηκε στην Ελλάδα.

Σήμερα, πολλές συμπαγείς ομάδες Ποντίων ζουν στον Καύκασο (νότια Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία) και τη βόρεια Ελλάδα (οι επαρχίες της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης). Μια πολύ μεγάλη ποντιακή διασπορά υπάρχει στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Στον Πόντο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, σήμερα ζουν περίπου 300.000 Μουσουλμάνοι Έλληνες. Περίπου 75.000 από αυτούς εξακολουθούν να διατηρούν την ποντιακή γλώσσα και τα έθιμα (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι Κρυπτοχριστιανοί). Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στην Τουρκία υπάρχουν επίσης «Κρυπτο-Έλληνες», αν και ο αριθμός τους, για προφανείς λόγους, δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αυτοχθόνων πληθυσμών του Πόντου που εξακολουθούν να ζουν στην επικράτεια της Τουρκίας προσεγγίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Προς το παρόν, η Ποντιακή Γενοκτονία αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, τη Σουηδία και το αμερικανικό κράτος της Νέας Υόρκης. Αυτό δεν οφείλεται σε καμία αμφιβολία ως προς το ιστορικό γεγονός της εξόντωσης του ποντιακού λαού (τα επίσημα έγγραφα εκείνης της εποχής και οι μαρτυρίες των μαρτύρων διαφόρων εθνικοτήτων παρέχουν επαρκή στοιχεία για την πραγματικότητα της γενοκτονίας), αλλά στην ανεπαρκή συνειδητοποίηση και το ανεπαρκές ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του Πόντου τέθηκε για πρώτη φορά στις 27 Σεπτεμβρίου 2006 μόνο σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της ΕΕ.

Η 19η Μαΐου ιδρύθηκε ως Ημέρα Εορτασμού της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Οι Πόντιοι σε όλο τον κόσμο δεν χάνουν την ελπίδα να αποκαταστήσουν την ιστορική και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και ελπίδα για τους Πόντιους να επιστρέψουν στη γη των προγόνων τους. Η δραστηριότητα των ποντιακών οργανώσεων με το σύνθημα «Ο Πόντος είναι ζωντανός!» (Ζεί ο Πόντον!) Έχει αυτή την επιστροφή ως στόχο. Όπως λέει ένα ποντιακό λαϊκό τραγούδι, «ο λαός μας θα ανθίσει και θα αποφέρει καρπούς και πάλι».

Γράφει ο Γιάννης Π. Καλαϊτζίδης

COMMENTS

|Top stories$type=three$t=oot$count=6$p=s$va=0$au=hide$comment=hide$date=no$m=no$rm=no$s=no$l=no

Όνομα

Αθήνα,17,Αθλητικά,1805,Αναγνώστες,8,Άντρας,248,Άπόψεις,6,Αστεία,51,Άστεία,3,Αυτοκίνητο,228,Βιβλία,3,Βόλεϊ,13,Γυναίκα,821,Διαγωνισμοί,4,Διακόσμηση,50,Διαφήμιση,1,Διάφορα,251,Ειδήσεις,2853,Ελλάδα,2200,Ενδιαφέροντα,1297,Επικοινωνία,1,Επιλογές,12,Ζώδια,125,Θέατρο,4,Θεσσαλονίκη,446,Καιρός,155,Κινητά,222,Κορυφαία,2848,Κόσμος,1537,Κύπρος,32,Λόττο,1,Μόδα,307,Μοτοσυκλέτα,19,Μουσική,82,Μπάσκετ,159,Ο γάιδαρος,1,Οικογένεια,103,Οικονομία,578,Ομορφιά,149,Παιδεία,147,Παιδί,279,Πάσχα,16,Περιβάλλον,138,Περίεργα,234,Ποδόσφαιρο,889,Πολιτική,667,Πολιτισμός,10,Στίβος,57,Συνταγές,541,Σχέσεις,162,Τατουάζ,15,Τένις,47,Τεχνολογία,489,Υγεία,342,Χαλαρά,59,Χριστούγεννα,26,Ψυχολογία,282,Alert,3,Apple,99,Celebrities,11,Cinema,28,Euro 2016,90,Eurobasket 2017,1,F1,42,Games,34,instagram,1,Internet,187,Lifestyle,1063,Media,578,Microsoft,4,Samsung,31,Sexy,182,Showbiz,2,Tae Kwon Do,15,Videos,1065,
ltr
item
pestanea : Για vα μην ξεχνάμε.. «Ζεί Ο Πόντον!»
Για vα μην ξεχνάμε.. «Ζεί Ο Πόντον!»
https://1.bp.blogspot.com/-j8fmXvIp1L4/WR667oeIawI/AAAAAAAEyUg/AmqBSzKrBWcddadk5LvuB430tbZs312RgCLcB/s640/2.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-j8fmXvIp1L4/WR667oeIawI/AAAAAAAEyUg/AmqBSzKrBWcddadk5LvuB430tbZs312RgCLcB/s72-c/2.jpg
pestanea
https://pestaneagr.blogspot.com/2017/05/v.html
https://pestaneagr.blogspot.com/
https://pestaneagr.blogspot.com/
https://pestaneagr.blogspot.com/2017/05/v.html
true
925430266621870593
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy