Θεσσαλονίκη:Έκκληση να επιστρέψουν τα λεωφορεία στους δρόμους- Ουσιαστική λύση ΚΑΜΙΆ!

SHARE:

Έκκληση προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και οι Δήμαρχοι της πόλης, ζητώντας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, που είναι σε κινητοποιήσεις να τις αναστείλουν σε ένδειξη καλής θέλησης μέχρι την Παρασκευή, δίνοντας το περιθώριο για επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με την καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Άλλος ένας γύρος συσκέψεων για τον ΟΑΣΘ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σήμερα, χωρίς ωστόσο να παρθούν αποφάσεις και να δοθούν από την Αυτοδιοίκηση προτάσεις για την οριστική λύση του προβλήματος που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό την πόλη.
Στην έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών, που συγκάλεσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, για ακόμη μια φορά, εκφράστηκε ομόφωνα η θέση ότι η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει ούτε μια μέρα χωρίς το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που διαθέτει, ενώ για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της περιοχής σχεδόν στο σύνολό τους οι φορείς επισήμαναν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Όλοι για ακόμα μια φορά Αυτοδιοίκηση και φορείς είπαν ακριβώς τα ίδια χωρίς να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική γραμμή οριστικής λύσης του προβλήματος.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης έχει δυο πτυχές, απολύτως ανεξάρτητες η μία από την άλλη:

-Η πρώτη έχει να κάνει με το πρόβλημα των ημερών. Επί τρεις μέρες ήδη η Θεσσαλονίκη είναι χωρίς αστικές συγκοινωνίες.
-Η δεύτερη έχει να κάνει με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

«Πρωταρχική είναι η πρώτη πτυχή. Εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και των κινητοποιήσεών τους, οι Θεσσαλονικείς ταλαιπωρούνται, η πόλη ‘νεκρώνει’ και ο αντίκτυπος στην εμπορική και οικονομική ζωή της πόλης είναι δραματική. Η κίνηση στην αγορά μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 30%. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για μια μέρα. Έχω ήδη ζητήσει από αρμόδιο Υπουργό την ταχεία πληρωμή τμήματος των οφειλών του κράτους στον ΟΑΣΘ και ταυτόχρονα τη δέσμευση του ΟΑΣΘ ότι θα αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Ζητώ σήμερα από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ να κάνουν ένα βήμα καλής θέλησης: Να λύσουν τα χειρόφρενα, να βγουν τα λεωφορεία στους δρόμους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, που είναι σύμμαχοί μας άλλωστε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Ζητώ από τους εργαζόμενους να δώσουν λίγες μέρες προθεσμία, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, για την τακτοποίηση των οφειλών και να μη συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε βάρος των συμπολιτών μας. Εμείς δεσμευόμαστε να πιέσουμε αφόρητα και την Κυβέρνηση και τον ΟΑΣΘ να τελειώνουμε αυτή την εκκρεμότητα. Αλλά πρέπει να σταματήσει άμεσα η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε ότι «στο αύριο των αστικών συγκοινωνιών -και χαιρόμαστε που υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο σχέδιο του Υπουργείου- πρέπει να συμμετέχει η τοπική κοινωνία και στον φορέα για το σχεδιασμό και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών και στον φορέα για την υλοποίηση των μετακινήσεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δυνατότητα να υπάρξουν για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης προτάσεις και σχέδια επενδυτών μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΣΘ».
Ο κ. Τζιτζικώστας, όπως και ο κ. Κυρίζογλου ζήτησαν να γίνει ανοιχτός ουσιαστικός διάλογος του Υπουργείου με όλους τους τοπικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους για να συναποφασιστεί το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης των αστικών συγκοινωνιών και είναι προφανές ότι το σκέφτονται στο Υπουργείο έπειτα από απαίτηση – παράκληση της Περιφέρειας. Σίγουρα οι εργαζόμενοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, αλλά δεν είναι απλήρωτοι μόνο στον ΟΑΣΘ. Κανείς δεν θα εφησυχάσει αν δεν έχουμε μια σοβαρή διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια σοβαρή και αποδεκτή λύση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε: «Δεν θέλουμε αποσπασματικές συναντήσεις, αλλά να μιλήσουμε συνολικά, όλοι μαζί με ανοιχτά χαρτιά, διότι αλλιώς -όπως έγινε μέχρι τώρα- μεταφέρονται ανακρίβειες. Από σήμερα και μέχρι το νέο καθεστώς, όποιο κι αν είναι, πρέπει να κυκλοφορούν τα λεωφορεία στους δρόμους. Ευθύνη έχουν ο ΟΑΣΘ, αλλά και ο εκάστοτε υπουργός, σήμερα ο κ. Σπίρτζης. Ρώτησα τον Υπουργό για το σχέδιο νόμου και ζήτησα να μας μιλήσει καθαρά και να ανοίξει τα χαρτιά του, στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους. Ενώ μας διαβεβαίωνε ότι μιλάει με ανοιχτά χαρτιά, είχε ήδη καταθέσει άλλο (διαφορετικό) σχέδιο νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό είναι διγλωσσία και καταδεικνύει το βαθμό αναξιοπιστίας του συγκεκριμένου υπουργού. Γιατί να μας κρύψει τι θα κάνει με τον ΟΑΣΘ; Σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου και τους κανόνες, το νέο ΣΑΣΘ, τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο και συμφωνούμε να συμμετέχουμε. Ως προς το δεύτερο, το νέο φορέα που θα εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο, δεν συμφωνούν όλοι οι αιρετοί. Θέλουμε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει ο φορέας σχεδιασμού και θα βάλει τους όρους και τις προϋποθέσεις».

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των 14 Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων (ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ), του Εμπορικού Συλλόγου, του ΣΒΒΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κ.ά.

COMMENTS

|Top stories$type=three$t=oot$count=6$p=s$va=0$au=hide$comment=hide$date=no$m=no$rm=no$s=no$l=no

Όνομα

Αθήνα,17,Αθλητικά,1636,Αναγνώστες,8,Άντρας,220,Άπόψεις,6,Αστεία,48,Άστεία,3,Αυτοκίνητο,189,Βιβλία,3,Βόλεϊ,12,Γυναίκα,769,Διαγωνισμοί,4,Διακόσμηση,45,Διαφήμιση,1,Διάφορα,177,Ειδήσεις,2654,Ελλάδα,2018,Ενδιαφέροντα,1133,Επικοινωνία,1,Επιλογές,12,Ζώδια,124,Θέατρο,4,Θεσσαλονίκη,406,Καιρός,137,Κινητά,199,Κορυφαία,2437,Κόσμος,1338,Κύπρος,32,Λόττο,1,Μόδα,283,Μοτοσυκλέτα,17,Μουσική,75,Μπάσκετ,145,Ο γάιδαρος,1,Οικογένεια,97,Οικονομία,539,Ομορφιά,141,Παιδεία,129,Παιδί,255,Πάσχα,16,Περιβάλλον,115,Περίεργα,198,Ποδόσφαιρο,826,Πολιτική,605,Πολιτισμός,10,Στίβος,54,Συνταγές,511,Σχέσεις,132,Τατουάζ,13,Τένις,45,Τεχνολογία,431,Υγεία,306,Χαλαρά,57,Χριστούγεννα,26,Ψυχολογία,247,Alert,3,Apple,83,Celebrities,11,Cinema,27,Euro 2016,90,F1,40,Games,31,Internet,163,Lifestyle,926,Media,550,Microsoft,4,Samsung,31,Sexy,173,Showbiz,2,Tae Kwon Do,15,Videos,957,
ltr
item
pestanea : Θεσσαλονίκη:Έκκληση να επιστρέψουν τα λεωφορεία στους δρόμους- Ουσιαστική λύση ΚΑΜΙΆ!
Θεσσαλονίκη:Έκκληση να επιστρέψουν τα λεωφορεία στους δρόμους- Ουσιαστική λύση ΚΑΜΙΆ!
https://3.bp.blogspot.com/-IDF61PNAFGg/WRzBdw8JOBI/AAAAAAAEyQY/hncNd8rIHTMDplb9b2_XQ5fkCV14WvBnACLcB/s640/2.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-IDF61PNAFGg/WRzBdw8JOBI/AAAAAAAEyQY/hncNd8rIHTMDplb9b2_XQ5fkCV14WvBnACLcB/s72-c/2.jpg
pestanea
https://pestaneagr.blogspot.com/2017/05/blog-post_851.html
https://pestaneagr.blogspot.com/
https://pestaneagr.blogspot.com/
https://pestaneagr.blogspot.com/2017/05/blog-post_851.html
true
925430266621870593
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy