Μελιτζανοπίλαφο - Η εξέλιξη μιας συνταγής…

SHARE:

Με τις τελευταίες μελιτζάνες του μπαξέ που είχαν ξεχαστεί στο ψυγείο –και μάλιστα ήταν κακοτερένιες όπως λέμε στην Κρήτη – και με μια χούφτα ρύζι φτιάξαμε ένα πρόχειρο καθημερινό φαγάκι οικονομικό και υγιεινό. 

Ο συνδυασμός του ρυζιού με λαχανικά παντός είδους δίνει σε όλη την Ελλάδα μερικά από τα πιο δημοφιλή καθημερινά πιάτα.



Οι μελιτζάνες (και άλλα λαχανικά) συνδυάζονται στην Κρήτη με χόντρο (σπασμένο στάρι) και με ξινόχοντρο ακόμη και στις μέρες μας. Όταν νηστεύουμε βάζουμε χόντρο, όταν δεν νηστεύουμε ξινόχοντρο. Σε διάφορες αναλογίες.





Σε κάποια μαγειρέματα υπερισχύουν οι μελιτζάνες . Ο χόντρος ή ο ξινόχοντρος μπαίνουν περισσότερο για να δέσουν τη σάλτσα και για να γίνει πιο χορταστικό το φαγητό. Σε κάποια άλλα υπερισχύει η χόντρος, και η μελιτζάνα και άλλα λαχανικά απλώς γαρνίρουν. Όταν το ρύζι απέκτησε προσιτή τιμή, αντικατέστησε σε πολλά φαγητά το σπασμένο στάρι.



Έτσι το μελιτζανοπίλαφο είναι στην ουσία εξέλιξη μιας συνταγής που ήθελε να παντρεύονται οι μελιτζάνες με χόντρο. Παρόλο που με το στάρι το πιάτο γίνεται πιο υγιεινό (και πιο νόστιμο ισχυρίζονται αρκετοί), πιο συνηθισμένο και πιο εύκολο είναι με το ρυζάκι. Το έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι και μαγειρεύεται πιο γρήγορα από το χόντρο. Μελιτζάνες υπάρχουν ακόμη και μάλιστα υπαίθριες και το φαγάκι αυτό είναι μια λύση, γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη…




Υλικά:

3-4 μέτριες μελιτζάνες οποιασδήποτε ποικιλίας (πάνω κάτω 600gr)

½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr)

5-6 κλαδάκια μαϊντανό

¾- 1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών

Επί το έργον:



Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους . Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι.



Μέχρι να πάρουν βράση τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσουν κάπως οι μελιτζάνες (σε 20 λεπτά περίπου) προσθέτουμε 1,5 -2 κούπες νερό (διπλάσιο από το ρύζι που σκοπεύουμε να βάλουμε) και τον κύβο αν χρησιμοποιήσουμε.



Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται προσεκτικά, να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.



Το απομακρύνουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του.



Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα ή κάποια σαλάτα κατά προτίμηση με βάση το γιαούρτι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμη αν θέλουμε.



Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε το πιάτο πιο ζουμερό δεν σκεπάζουμε με την πετσέτα αλλά σερβίρουμε μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

2) Το μελιτζανοπίλαφο μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες από την κατάψυξη αλλά τότε θα πρωτομαγειρέψουμε την ντομάτα με το μαϊντανό και θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες μαζί με το ρύζι γιατί θα λιώσουν. Επίσης αν δεν συνηθίζετε να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες μπορείτε να τις προσθέσετε χωρίς ξεπίκρισμα.

3)Σε κάποιους αρέσει με μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού αλλά εμείς προτιμούμε να υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Άλλωστε μελιτζανόρυζο είναι το φαγητό, όχι ρυζομελίτζανο!!! Πάντως οι αναλογίες είναι θέμα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο. Σε παλιότερες εποχές οι νοικοκυρές μπορεί να έβαζαν και ολόκληρη την κούπα το ελαιόλαδο για τα παραπάνω υλικά. Τώρα το μειώνουμε κι εμείς όπου γίνεται…

4)Στην κρητική κουζίνα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα. Το πολύ πολύ λίγο πιπεράκι. Είμαστε περισσότερο των μυρωδικών.Παρόλα αυτά αν σας αρέσει το μπούκοβο ή η πάπρικα, ταιριάζουν μ’ αυτό το πιάτο σε καυτερή ή σε γλυκιά εκδοχή. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια πιπεριά φρέσκια στην κατσαρόλα μας . Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν κι ένα κλαδάκι βασιλικό!

Καλή σας μέρα!

COMMENTS

|Top stories$type=three$t=oot$count=6$p=s$va=0$au=hide$comment=hide$date=no$m=no$rm=no$s=no$l=no

Όνομα

Αθήνα,17,Αθλητικά,1504,Αναγνώστες,6,Άντρας,212,Άπόψεις,6,Αστεία,44,Άστεία,3,Αυτοκίνητο,180,Βιβλία,3,Βόλεϊ,12,Γυναίκα,726,Διαγωνισμοί,4,Διακόσμηση,45,Διαφήμιση,1,Διάφορα,142,Ειδήσεις,2487,Ελλάδα,1885,Ενδιαφέροντα,1033,Επικοινωνία,1,Επιλογές,12,Ζώδια,123,Θέατρο,4,Θεσσαλονίκη,382,Καιρός,118,Κινητά,187,Κορυφαία,2239,Κόσμος,1220,Κύπρος,31,Λόττο,1,Μόδα,262,Μοτοσυκλέτα,17,Μουσική,70,Μπάσκετ,134,Ο γάιδαρος,1,Οικογένεια,96,Οικονομία,504,Ομορφιά,134,Παιδεία,118,Παιδί,245,Πάσχα,16,Περιβάλλον,109,Περίεργα,185,Ποδόσφαιρο,777,Πολιτική,581,Πολιτισμός,10,Στίβος,51,Συνταγές,477,Σχέσεις,122,Τατουάζ,12,Τένις,42,Τεχνολογία,408,Υγεία,283,Χαλαρά,55,Χριστούγεννα,26,Ψυχολογία,238,Alert,3,Apple,79,Celebrities,11,Cinema,26,Euro 2016,90,F1,40,Games,30,Internet,157,Lifestyle,819,Media,526,Microsoft,4,Samsung,30,Sexy,165,Showbiz,2,Tae Kwon Do,15,Videos,879,
ltr
item
pestanea : Μελιτζανοπίλαφο - Η εξέλιξη μιας συνταγής…
Μελιτζανοπίλαφο - Η εξέλιξη μιας συνταγής…
https://2.bp.blogspot.com/-05vvvMBalFI/WVzG5hOQt6I/AAAAAAAE1sg/X7e9owPDwsQK9A-FVYGtAd64Qmfbk-hWgCLcBGAs/s640/photo1-6.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-05vvvMBalFI/WVzG5hOQt6I/AAAAAAAE1sg/X7e9owPDwsQK9A-FVYGtAd64Qmfbk-hWgCLcBGAs/s72-c/photo1-6.jpg
pestanea
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/07/blog-post_39.html
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/07/blog-post_39.html
true
925430266621870593
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy