Εσπρέσο: Μερικοί τον προτιμούν σκέτο, αυτό είναι το μυστικό τους

SHARE:

Ο καφές είναι προσωπική υπόθεση,  αν και φαντάζομαι πως η πλειοψηφία τον πίνει με ζάχαρη. Ή έστω με ζαχαρίνη. Ή έστω με Stevia. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι σε όσους λέω ότι τον πίνω σκέτο απορούν πως το κάνω. Πως αντέχω την πικρίλα.  Δεν είναι κάτι που θέλω να δικαιολογήσω, αλλά ο σκέτος καφές και ειδικά ο εσπρέσο έχει διαφορά. Είναι καφές. Απολαμβάνεις τη γεύση του καφέ.
Ανήκω σε εκείνη τη γενιά που πρόλαβε όλες τις μόδες του καφέ, τον φραπέ, τον γαλλικό, τον Ελληνικό στα καλοκαίρια στο χωριό και τα τελευταία χρόνια τον εσπρέσο. Στο σπίτι μου έχω μια μηχανή με κάψουλες, πίνω τουλάχιστον δύο τρεις την ημέρα, έχω ένα κουτί ζαχαρίνες αλλά είναι ακόμα γεμάτο, και ένα μπρίκι για εσπρέσο. Αυτό το τελευταίο είναι το καλύτερο. Με το μπρίκι μπορώ και κρυώνω τον καφέ βάζοντας το σε ένα αυτοσχέδιο μπεν μαρί. Είναι εύκολο. Χρειάζεται μόνο, ένα μπολ με κρύο νερό, και τοποθετείς το μπρίκι μέσα.  Δεν θέλω να βάλω νερό ή παγάκια για να μην αραιώσω τη γεύση. Θέλω να πω, στον σκέτο καφέ είναι που αισθάνεσαι την πραγματική γεύση. Ο καφές είναι το δημιούργημα ενός φυτού, περιλαμβάνει όλες τις γεύσεις της γης, τα μοναδικά φυτικά αρώματα και φυσικά την έξαψη που σου δίνει η καφεΐνη, που σε ξυπνάει το πρωί και βγάζεις την ημέρα. Είναι ένα υπέροχο πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα.
Για να καταλάβεις, θυμάμαι σε μια εταιρεία ο καφές ήταν απαράδεκτος. Τον ζήτησα έτσι... τίποτα. Τον ζήτησα αλλιώς... τίποτα. Στο τέλος, πήγα εγώ ο ίδιος να δω πως τον κάνουν και να «εκπαιδεύσω» την μπαρίστα. Της ζήτησα να μου κάνει έναν εσπρέσο, μετά έναν ριστρέτο, μετρήσαμε τα νερά, τα παγάκια, τα πάντα. Της ζήτησα να αλλάξει παγάκια, να μην τα χτυπάει τόσο πολύ στο σέικερ. Γιατί στο τέλος πίνεις εσπρέσο όχι φραπέ. Το χτύπημα είναι για να παγώσει ο καφές, όχι για να κάνεις αφρό.
Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι αν ο καφές σου δεν καλός χωρίς ζάχαρη κάτι κάνεις λάθος. Αν η γεύση και το άρωμα δεν είναι ευχάριστα, τότε ισχύει ένα από τα παρακάτω:
Ο καφές είναι καμένος
Δεν θα μιλήσω τεχνικά αλλά ο καφές εκχυλίζεται με συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία. Επίσης χρειάζεται συγκεκριμένος χρόνος. Το λάθος που έκανα όταν ξεκίνησα να φτιάχνω μόνος μου τον καφέ μου σε μπρίκι εσπρέσο, ήταν να προσπαθώ να εξαντλήσω και να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερο καφέ. Απληστία και πλεονεξία. Έβγαζα περισσότερο καφέ, μεν, έχανα την ουσία και τη γεύση.
Τα παγάκια δεν είναι αυτά που πρέπει
Είναι άλλο να βάζεις παγάκια σε ένα αναψυκτικό και άλλο πράγμα να βάζεις παγάκια στον εσπρέσο. Δεν έχει κανένα νόημα να αγοράσεις πρωτοκλασάτο εσπρέσο και να τον κρυώσεις με τριτοτέταρτα παγάκια. Όταν  λιώσουν θα διαλύσουν τον καφέ και θα μεταφέρουν δυσάρεστες οσμές.
Το νερό δεν είναι αυτό που πρέπει
Το ίδιο ισχύει και το νερό. Αν το δίκτυο ύδρευσης δεν έχει καλό νερό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις. Καλύτερα βάλε μεταλλικό νερό. Για την ακρίβεια βάλε μεταλλικό νερό για να ξενοιάσεις. Ο καφές σου αξίζει το καλύτερο νερό. Αλλιώς όπως και τα παγάκια, το νερό θα μεταφέρει ουσίες στον καφέ.
Η συμπίεση του καφέ είναι υπερβολική
Αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί θέλει έμπειρο χέρι. Έχω δει πολλούς μπαρίστα να χτυπάνε δυνατά τον καφέ και να τον συμπιέζουν υπερβολικά. Όχι! Μη! Ο καφές θέλει μια ήπια συμπίεση ώστε το ζεστό νερό να έρθει σε επαφή με τον καφέ. Ούτε πολύ χαλαρά και να περνάει ανάμεσα από τα σωματίδια του καφέ, ούτε πολύ σφιχτά και να περνάει από μέσα. Τόσο όσο.

COMMENTS

|Top stories$type=three$t=oot$count=6$p=s$va=0$au=hide$comment=hide$date=no$m=no$rm=no$s=no$l=no

Όνομα

Αθήνα,17,Αθλητικά,1527,Αναγνώστες,6,Άντρας,213,Άπόψεις,6,Αστεία,45,Άστεία,3,Αυτοκίνητο,180,Βιβλία,3,Βόλεϊ,12,Γυναίκα,731,Διαγωνισμοί,4,Διακόσμηση,45,Διαφήμιση,1,Διάφορα,146,Ειδήσεις,2511,Ελλάδα,1904,Ενδιαφέροντα,1048,Επικοινωνία,1,Επιλογές,12,Ζώδια,123,Θέατρο,4,Θεσσαλονίκη,384,Καιρός,122,Κινητά,189,Κορυφαία,2268,Κόσμος,1229,Κύπρος,31,Λόττο,1,Μόδα,265,Μοτοσυκλέτα,17,Μουσική,71,Μπάσκετ,136,Ο γάιδαρος,1,Οικογένεια,97,Οικονομία,513,Ομορφιά,136,Παιδεία,119,Παιδί,247,Πάσχα,16,Περιβάλλον,110,Περίεργα,187,Ποδόσφαιρο,784,Πολιτική,587,Πολιτισμός,10,Στίβος,51,Συνταγές,483,Σχέσεις,123,Τατουάζ,12,Τένις,42,Τεχνολογία,412,Υγεία,286,Χαλαρά,55,Χριστούγεννα,26,Ψυχολογία,240,Alert,3,Apple,80,Celebrities,11,Cinema,26,Euro 2016,90,F1,40,Games,30,Internet,158,Lifestyle,839,Media,528,Microsoft,4,Samsung,30,Sexy,166,Showbiz,2,Tae Kwon Do,15,Videos,893,
ltr
item
pestanea : Εσπρέσο: Μερικοί τον προτιμούν σκέτο, αυτό είναι το μυστικό τους
Εσπρέσο: Μερικοί τον προτιμούν σκέτο, αυτό είναι το μυστικό τους
https://2.bp.blogspot.com/-xKSpS2WNf94/WWY8dDhxI2I/AAAAAAAE2Ck/6ckGYk-EvnQWFQU7OgKPi9hKiOUjrZEBACLcBGAs/s640/man-espresso.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-xKSpS2WNf94/WWY8dDhxI2I/AAAAAAAE2Ck/6ckGYk-EvnQWFQU7OgKPi9hKiOUjrZEBACLcBGAs/s72-c/man-espresso.jpg
pestanea
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/07/blog-post_152.html
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/07/blog-post_152.html
true
925430266621870593
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy