Κορμός σοκολάτας με καραμελωμένο φουντούκι

SHARE:

Ένας πολύ νόστιμος, έντονα σοκολατένιος, υπέροχα αρωματικός κορμός σοκολάτας (μωσαϊκό), που κρύβει μέσα του ένα υπέροχο, τραγανό και γευστικό μυστικό: Καραμελωμένα φουντούκια!!! Μία προσθήκη σε όσα ήξερα για τους κορμούς που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό!!!
Α, και για όσες κάτι τέτοιο έχει σημασία, είναι χωρίς αυγά!

Τι χρειαζόμαστε:

…για το 1ο μείγμα:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη


…για το 2ο μείγμα:
125 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
100 γρ. ζάχαρη

…για το 3ο μείγμα:
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
70 ml. κονιάκ
50 γρ. κακάο
275 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ ελαφρά σπασμένα

Πώς το κάνουμε:


1) Ξεκινούμε ετοιμάζοντας το 1ο μείγμα: Σε ένα μπολ που να αντέχει τη θερμότητα, βάζουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια

2) Βάζουμε το μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει για να λιώσει η σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις δούμε την κουβερτούρα να έχει αρχίσει να μαλακώνει, χύνουμε στο μπολ και την κρέμα γάλακτος. Οι κανόνες του μπεν μαρί είναι γνωστοί, το νερό στο κατσαρολάκι πρέπει να φθάνει σε μικρό ύψος στα τοιχώματα του μπολ με τη σοκολάτα και πρέπει να ΣΙΓΟβράζει. Με τον τρόπο αυτό και η σοκολάτα ζεσταίνεται αλλά και δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο να πεταχθεί νερό μέσα στο μπολ και να “καταστρέψει” την προσπάθεια να λιώσει η σοκολάτα.

3) Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά και να γίνει μία ωραία πηχτή γκανάζ σοκολάτας.

4) Αφήνουμε το μπολ με την γκανάζ στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά (περίπου 20 λεπτά). Είναι σημαντικό να κρυώσει καλά η γκανάζ, αυτό θα μας επιτρέψει να τυλίξουμε το μωσαϊκό μας. Εάν τη χρησιμοποιήσουμε ζεστή, θα λιώσει το βούτυρο (από αφράτη κρέμα που θα έχει γίνει με τη ζάχαρη και το κακάο), θα κάνει το μείγμα πιο αραιό και θα δυσκολεύει το τύλιγμα του κορμού.

5) Περνούμε στο 2ο μείγμα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αρχίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά, σε μικρές δόσεις των 20 γρ. τη φορά

6) και μόλις λιώσει, ρίχνουμε άλλα 20 γρ. και ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα της ζάχαρης.

7) Μόλις λιώσει και η τελευταία ποσότητα ζάχαρης (θα γίνει ένα καφετί υγρό), ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα φουντούκια μας

8) και ανακατεύουμε να πάει παντού η ζάχαρη, να τα καλύψει σε όλη τους την επιφάνεια.

9) Τα αφαιρούμε, τα μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ακουμπήσετε (και κυρίως μην το βάλετε στο στόμα σας!!!) το μείγμα, καίει πολύ.

10) Όσο κρυώνουν τα καραμελωμένα φουντούκια αλλά και η γκανάζ, ξεκινούμε το 3ο μείγμα: Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το βούτυρο αλλά και την άχνη ζάχαρη

11) και τα κτυπούμε καλά. Μικρή ταχύτητα στην αρχή, μέχρι να σπάσει η συνοχή του βούτυρου, και να ενσωματώσει την άχνη, δυναμώνουμε στη συνέχεια μέχρι να γίνει αφράτη κρέμα.

12) TIP (1): Το βούτυρο πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι μαλακωμένο, συνεπώς θα το βγάλετε από το ψυγείο και θα το αφήσετε

13) Προσθέτουμε και το κακάο κοσκινίζοντάς το, για να αποφύγουμε το σχηματισμό σβώλων,, κτυπώντας πάντα μέχρι να ενσωματωθούν οι δύο σκόνες στο βούτυρο, σε μία λεία και αφράτη βουτυρόκρεμα.

14) Ετοιμάζουμε και τα μπισκότα, σπάζοντάς τα στη μέση. Δεν τα θρυμματίζουμε, θέλουμε να μείνουν σε μεγάλα κομμάτια μέσα στο γλυκό. Δουλειά κατ’ εξοχήν για παιδιά…

15) Ελέγχουμε το ταψάκι με τα καραμελωμένα φουντούκια. Θα πρέπει να είναι ήδη κρύα, μέσα στην στερεοποιημένη πια καραμέλα.

16) Σπάμε τη μάζα τους σε μέτρια κομμάτια και ρίχνουμε τα μισά μέσα στο multi. Το δουλεύουμε για 2-3 δευτερόλεπτα, να τα σπάσει αλλά σε χοντρά κομμάτια, όχι θρύμματα. Τα αφαιρούμε, ρίχνουμε στο multi τα υπόλοιπα μισά και επαναλαμβάνουμε το χοντροσπάσιμό τους. Το ότι τα σπάμε σε δύο δόσεις δεν είναι θέμα χωρητικότητας του κάδου του multi, ακόμη και αν τα χωρούσε όλα εάν η ποσότητα είναι μεγάλη κάποια θα γινόντουσαν σκόνη μέχρι να σπάσουν οι λεπίδες τα υπόλοιπα σε χοντρά κομμάτια. Και εμείς ΔΕΝ τα θέλουμε σκόνη, θέλουμε να τα αισθανόμαστε μέσα στο γλυκό. Χοντρά κομμάτια λοιπόν, ακόμη και στη μέση μερικά.

17) Μέσα στο μπολ με τη βουτυρόκρεμα ρίχνουμε τη γκανάζ σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν οι δύο κρέμες.

18) Ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα μας, τα σπασμένα φουντούκια και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν με την κρέμα.

19) Ρίχνουμε τώρα και το κονιάκ και με αυτό αραιώνεται η σοκολατένια κρέμα μας,

20) έτσι που τώρα να μπορούμε να προσθέσουμε και τα χοντροσπασμένα μπισκότα μας

21) και να τα ανακατέψουμε και αυτά με απαλές κινήσεις (αποφεύγοντας έτσι να τα θρυμματίσουμε), μέχρι να καλυφθούν όλα καλά με το σοκολατένιο μείγμα.

22) Αδειάζουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα, δίνοντάς του αρχικά ένα πρόχειρο, επίμηκες σχήμα.

23) Αρχίζουμε να τυλίγουμε το μωσαϊκό μας, ισιώνοντάς την επιφάνειά του και δίνοντάς της ένα ομαλό κυλινδρικό σχήμα, προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα “σαλάμι”.

24) TIP (2) Εάν θέλετε να σταθεροποιήσετε το κυλινδρικό σχήμα, χωρίς να έχετε “διαρροές” του υλικού από τα πλάγια, τυλίγουμε γύρω από τη λαδόκολλα μία μεμβράνη, σφίγγοντάς την να κρατάει σταθερά το ρολό μας.

25) Στρίβουμε τις δύο άκρες της λαδόκολλας, φτιάχνοντας μία “καραμέλα”

26) Παίρνουμε άλλη μία μεμβράνη, την τοποθετούμε αυτήν τη φορά κατά μήκος του ρολού και τυλίγουμε το “σαλάμι” μας.

27) Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.

28) Μετά από αυτόν το χρόνο, βγάζουμε το ρολό από την κατάψυξη, αφαιρούμε την μεμβράνη, ανοίγουμε τη λαδόκολλα και κόβουμε το γλυκό σε φέτες.

29) Καλή απόλαυση!!! Γιατί με την έντονα σοκολατένια γεύση του, με τα καραμελωμένα φουντούκια του που τα νοιώθεις σε κάθε δάγκωμα και με το άρωμα του κονιάκ να κεντρίζει τον ουρανίσκο, σας εγγυώμαι ότι θα είναι μία απόλαυση!!!
Λίγα μυστικά ακόμα



Η συνταγή είναι από το site του Άκη Πετριτζίκη, όπου και μπορείτε να βρείτε και το βίντεο με την ετοιμασία του. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ο σχεδόν διπλασιασμός της ποσότητας του κονιάκ και μία κάποια αύξηση της ποσότητας της κρέμας γάλακτος (στα 200 από τα 150 ml).

Το γλυκό είναι εξαιρετικό. Η μεγαλύτερη όμως απόλαυση ήταν αλλού... Γιατί τί άλλο είναι παρά πραγματική απόλαυση, το να βλέπεις τη μικρή σου κόρη να φτιάχνει (σχεδόν) μόνη της -και με επιτυχία- ένα τέτοιο γλυκό!

Πηγή: www.sintagespareas.gr/ | Tο διαβάσαμε εδώ

COMMENTS

|Top stories$type=three$t=oot$count=6$p=s$va=0$au=hide$comment=hide$date=no$m=no$rm=no$s=no$l=no

Όνομα

Αθήνα,17,Αθλητικά,1630,Αναγνώστες,7,Άντρας,220,Άπόψεις,6,Αστεία,48,Άστεία,3,Αυτοκίνητο,189,Βιβλία,3,Βόλεϊ,12,Γυναίκα,766,Διαγωνισμοί,4,Διακόσμηση,45,Διαφήμιση,1,Διάφορα,175,Ειδήσεις,2640,Ελλάδα,2006,Ενδιαφέροντα,1126,Επικοινωνία,1,Επιλογές,12,Ζώδια,124,Θέατρο,4,Θεσσαλονίκη,401,Καιρός,136,Κινητά,198,Κορυφαία,2421,Κόσμος,1333,Κύπρος,32,Λόττο,1,Μόδα,282,Μοτοσυκλέτα,17,Μουσική,74,Μπάσκετ,145,Ο γάιδαρος,1,Οικογένεια,97,Οικονομία,538,Ομορφιά,141,Παιδεία,125,Παιδί,254,Πάσχα,16,Περιβάλλον,115,Περίεργα,198,Ποδόσφαιρο,823,Πολιτική,605,Πολιτισμός,10,Στίβος,53,Συνταγές,509,Σχέσεις,132,Τατουάζ,13,Τένις,45,Τεχνολογία,428,Υγεία,304,Χαλαρά,56,Χριστούγεννα,26,Ψυχολογία,247,Alert,3,Apple,83,Celebrities,11,Cinema,27,Euro 2016,90,F1,40,Games,31,Internet,163,Lifestyle,923,Media,548,Microsoft,4,Samsung,30,Sexy,173,Showbiz,2,Tae Kwon Do,15,Videos,952,
ltr
item
pestanea : Κορμός σοκολάτας με καραμελωμένο φουντούκι
Κορμός σοκολάτας με καραμελωμένο φουντούκι
https://1.bp.blogspot.com/-27idpxPsSLo/WQbhERAhMeI/AAAAAAAEx08/abSJPvOKW9QU_XSJF5PknW4yNZWUZkmqACLcB/s640/2.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-27idpxPsSLo/WQbhERAhMeI/AAAAAAAEx08/abSJPvOKW9QU_XSJF5PknW4yNZWUZkmqACLcB/s72-c/2.jpg
pestanea
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/05/blog-post_44.html
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/05/blog-post_44.html
true
925430266621870593
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy