Φανταστικο κουρκούτι για μπακαλιαρο και μυστικα για το ξαλμυρισμα

SHARE:


Βήμα 1ο:

Καλό ξέπλυμα

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε τρίβοντάς τον με τα χέρια το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια.

Βήμα 2ο:

Η σωστή προετοιμασία για το ξαλμύρισμα

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλύπτονται πλήρως. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

Βήμα 3ο:

Οι αλλαγές του νερού

Ανά 4 ή 6 ώρες φρόντιζε να αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.

Tip:
Αν θέλεις το ψάρι να μαλακώσει, στην τελευταία αλλαγή νερού βάλε νεράκι χλιαρό.

Και μη ξεχνάς:

Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά!

Συμβουλές για τελεια σκορδαλια εδώ.

Κι ως προς το τηγάνισμα;

Προσοχή στο λάδι! Πρέπει να καίει
Για να γίνει τραγανό το κουρκούτι και να μείνει τρυφερή η σάρκα του ψαριού, πρέπει, αφενός να τηγανιστεί μέσα σε πολύ καυτό λάδ ι- κι όχι απλά ζεστό – κι αφετέρου να μη σκεπάσεις το τηγάνι.

Το τέλειο κουρκούτι

Τι θα χρειαστούμε:
Μπύρα (lager)
Αλεύρι (κατά προτίμηση άσπρο)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
Μπαχαρικά

Πως το κάνουμε:
Το απλό κουρκούτι (νερό κι αλεύρι) είναι σαν ψαρόκολλα.
Σήμερα θα σας δώσουμε την επαγγελματική συνταγή του κουρκουτιού, όπως αυτή διδάσκεται στις σχολές και όπως εφαρμόζεται στα καλά εστιατόρια που τολμούν να πουλήσουν μπακαλιάρο (λες και δεν είναι από τα νοστιμότερα ψάρια).

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 300 γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αν θέλετε ρίχνετε και άλλα μπαχαρικά μέσα. Προτείνουμε το πράσινο πιπέρι.

Τα κάνουμε σαν ένα ηφαίστειο και στο κέντρο ρίχνουμε τη μπύρα (330 κ. ε.).
Ανακατεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε ζύμη αλλά κουρκούτι. Πρέπει να είναι κάπως ρευστό αλλά ταυτόχρονα κολλώδες. Ρυθμίζουμε ανάλογα την ποσότητα του αλευριού (αν είναι πολύ ρευστό) ή της μπύρας (αν έσφιξε πολυ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κάνετε τον έξυπνο και αφαιρέσετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Αποτελούν χημικά συστατικά αναγκαία για το κουρκούτι. Το αλάτι σφίγκει το τελικό αποτέλεσμα και η ζάχαρη δίνει το χρυσό χρώμα στην κρούστα.
Στα σχόλια βλέπουμε ότι προτείνετε να προστεθεί στη συνταγή και ένα σφηνάκι τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο). Τέλεια ιδέα. Στις ζύμες μας πάντα βάζουμε και ένα σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Σε αυτή, επειδή έχει την μπύρα δεν βάζουμε. Το δοκιμάσαμε, όμως, και έγινε πολύ καλό.
Αν χρησιμοποιήσετε ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο θα έχει περισσότερο την αίσθηση του «ψαρομεζέ».
Ο φίλος Βασίλης προτείνει με αυτό που θα περισσέψει να βουτήξουμε φέτες ψωμί και να τις τηγανίσουμε. Δοκιμάστε το με μπόλικη ρήγανη και τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Και μια και λέμε κεφαλογραβιέρα. Κόψτε την σε ράβδους, βουτήξτε την στο κουρκούτι και τηγανίστε την κι αυτή… Σαν να ξεφύγαμε λίγο, ε;

πηγη tsoukali.gr

COMMENTS

|Top stories$type=three$count=6$p=s$va=0$au=hide$comment=hide$date=no$m=no$rm=no$s=no$l=no

Όνομα

Αθήνα,16,Αθλητικά,1258,Αναγνώστες,6,Άντρας,196,Άπόψεις,6,Αστεία,32,Άστεία,3,Αυτοκίνητο,145,Βιβλία,3,Βόλεϊ,8,Γυναίκα,629,Διαγωνισμοί,4,Διακόσμηση,43,Διαφήμιση,1,Διάφορα,61,Ειδήσεις,2093,Ελλάδα,1571,Ενδιαφέροντα,757,Επικοινωνία,1,Επιλογές,12,Ζώδια,70,Θέατρο,4,Θεσσαλονίκη,318,Καιρός,68,Κινητά,160,Κορυφαία,1655,Κόσμος,952,Κύπρος,19,Λόττο,1,Μόδα,222,Μοτοσυκλέτα,15,Μουσική,56,Μπάσκετ,118,Ο γάιδαρος,1,Οικογένεια,85,Οικονομία,426,Ομορφιά,114,Παιδεία,108,Παιδί,205,Πάσχα,16,Περιβάλλον,89,Περίεργα,144,Ποδόσφαιρο,667,Πολιτική,501,Πολιτισμός,9,Στίβος,50,Συνταγές,411,Σχέσεις,77,Τατουάζ,8,Τένις,32,Τεχνολογία,349,Υγεία,225,Χαλαρά,52,Χριστούγεννα,26,Ψυχολογία,217,Alert,3,Apple,71,Celebrities,11,Cinema,24,Euro 2016,90,F1,35,Games,26,Internet,134,Lifestyle,630,Media,377,Microsoft,2,Samsung,28,Sexy,147,Showbiz,2,Tae Kwon Do,10,Videos,646,
ltr
item
pestanea : Φανταστικο κουρκούτι για μπακαλιαρο και μυστικα για το ξαλμυρισμα
Φανταστικο κουρκούτι για μπακαλιαρο και μυστικα για το ξαλμυρισμα
https://4.bp.blogspot.com/-9zpEBugoaNg/WM_e3fHC3PI/AAAAAAAEvhw/M7TVqsdA3ZQIgRPKj17i5obylExSQGmOwCLcB/s640/2.png
https://4.bp.blogspot.com/-9zpEBugoaNg/WM_e3fHC3PI/AAAAAAAEvhw/M7TVqsdA3ZQIgRPKj17i5obylExSQGmOwCLcB/s72-c/2.png
pestanea
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/03/blog-post_534.html
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/
http://pestaneagr.blogspot.com/2017/03/blog-post_534.html
true
925430266621870593
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy